No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
L'activitat turística, un dels motors de l'economia catalana, pren volada a Barcelona.

Turisme: reforma a la vista


Un dels graus en el punt de mira del Govern és el de Turisme, on el 2013 es van matricular 1.400 nous estudiants. El sistema universitari català oferta quasi 1.700 places de primer, distribuïdes en 14 graus, que ofereixen, majoritariament, centres privats.

Universitats diu que treballa en un pla de reforma i millora d'aquest estudis davant la impossibilitat que el mercat laboral, tot i la importància que el sector turístic té a Catalunya, pugui absorbir un nombre tan 
alt de graduats.

El pla passaria per fusionar graus i fer-ne d'interuniversitaris, dotant-los d'una component més important de pràctiques especialitzades i de més assignatures en anglès o d'altres llengües estrangeres.

Els rendiments acadèmics dels estudiants de Turisme no són baixos, tot i que s'aprecia un cert contrast entre el nombre de crèdits aprovats en relació als matriculats, sempre per sobre del 80%, i el temps que s'inverteix en finalitzar els estudis: en el millor dels casos, un 65% dels estudiants es graduen en 5 anys (els 4 teórics previstos +1). Almenys això és el que succeeix en els dos únics graus sobre els que hi dades de la durada dels estudis. Tot sembla indicar, doncs, que hi ha molts estudiants que no es matriculen d'un curs complet.

Allà on s'ha mesurat l'abandonament de les aules abans de finalitzar els estudis les desercions són abundants, amb percentatges que arriben, en un dels centres públics, a la meitat dels que es van matricular a primer.

NO VOLEN REPETIR
Però potser el que més crida l'atenció és veure, quan hi ha dades (poques), quin percentatge d'estudiants tornarien a cursar la titulació, segons la darrera enquesta de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU). Els índexs dels que repetirien l'experiència acadèmica són minsos: van del 39% al 55%.

Sorprenentment, quan es pregunta als titulats de Turisme si estan satisfets amb els centres on han estudiat, les respostes sempre són més favorables, fins i tot molt favorables (en un cas el 90% dels preguntats diuen que hi tornarien), la qual cosa significa que el que els ha decebut és el grau, no pas el centre on l'han cursat.

SOUS BAIXOS
Molta d'aquesta insatisfacció prové de les baixes remuneracions dels titulats, malgrat que el percentatge dels que treballen tres anys després d'haver abandonat la universitat (8 de cada 10) no es troba lluny de la mitjana de titulats universitaris que tenen feina (84%).

Els sous d'entre 12.000 i 15.000 euros anuals bruts són els que més sovintegen, per davant dels que en guanyen menys de 12.000 i dels que estan en la forquilla d'entre 18.000 i 24.000.

UNA OFERTA AMB CONTRASTOS
Només tres universitats públiques tenen un grau de Turisme propi, a banda de la UOC. La resta de l'oferta (10 títols) està en mans de centres privats, la gran majoria, però, adscrits a universitats públiques.

Entre aquestes escoles hi ha també moltes diferències: hi conviuen centres amb una oferta de graus més rica, establiments turístics propis i una vinculació estreta amb la universitat pública, com és el cas del CETT, amb escoles de reduïdes dimensions que programen exclusivament el grau de Turisme.
Aules d'Infantil de la  FUB.

Educació infantil de la FUB, un grau per acostar la ciència als més petits

Els estudis del grau d'Educació Infantil que imparteix la Fundació Universitària del Bages (FUB) a Manresa posen l'accent en els continguts orientats a promoure les experiències de coneixement científic entre els  infants des dels primers anys de la vida escolar.

Iniciatives com la Fira de l'Experimentació, els Contes de Ciència al Niu del Museu  Blau de Barcelona o el Campus Infantil d'Estiu de la FUB ofereixen a les futures mestres una oportunitat per dissenyar activitats que aconsegueixin desvetllar l'interès dels infants per l'aprenentage científic.

Un altre dels trets característics del grau, la titulació del qual atorga la Universitat Autònoma (UAB), és la importància que dóna a l'educació fora de l'aula.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email