Copy
L'aparició de tres rànkings actualitzats posa de manifest que les universitats catalanes acaparen el lideratge del sistema universitari espanyol.

Les universitats catalanes sobresurten entre les espanyoles

Tres rànquings que acaben de sortir coincideixen en evidenciar els bons resultats de les universitats catalanes dins del panorama universitari espanyol.

1.-  A l'últim QS World University Ranking by Subject, que analiza la reputació i la producció científica de 2.900 centres universitaris, 12 universitats espanyoles aconsegueixen situar-se entre les 100 primeres en alguna de les 30 disciplines sotmeses a avaluació. Quatre d'elles, una tercera part, són catalanes, una proporció que dobla el pes que té el sistema universitari català (12 universitats) dins de l'espanyol (81).

Les quatre universitats catalanes se situen al Top-100 en 24 ocasions, mentre que vuit de la resta d'Espanya (4 de Madrid, 2 de València i les de Salamanca i Navarra) en sumen 23. Només la Universitat de Barcelona (UB) suma 14 pòdiums. A l'Autònoma (UAB) n'hi concedeixen sis.

La universitat espanyola s'arriba a fer un forat entre les 50 primeres en cinc ocasions. En quatre d'aquestes, el mèrit correspon a universitats de Catalunya. La posició més destacada s'adjudica a la Pompeu Fabra (UPF): la número 34 del món a Ciències Econòmiques. La UB situa en aquesta franja Lingüística (39) i Farmàcia i Farmacologia (40). L'Enginyeria Civil i Estructural de la Politècnica (UPC) també aconsegueix guanyar-se un lloc entre les 50 millors.

2.- El darrer rànquing SCIMAGO, que avalua la recerca de 1.600 institucions d'educació superior iberoamericanes, mostra de nou el domini català. La UB ocupa la tercera posició. Davant se situen les universitats de Sao Paulo (Brasil) i Nacional Autónoma de México.

Aquesta classificació atorga a la UB el primer lloc del sistema universitari espanyol. El segon és per a la Autònoma (UAB), setena en el context iberoamericà, per davant de la Complutense de Madrid, l'altra universitat  espanyola al Top-10.

3.- Per últim, el rànquing I-UGR que anualment lidera un grup d'investigadors de la Universidad de Granadasobre la recerca publicada pel professorat a les revistes internacionals amb més impacte i visibilitat, referma la tesi del lideratge català, i no només de les universitats més grans. La Universitat de Lleida (UdL), per exemple, encapçala la classificació a Ciencia i Tecnologia dels Aliments. 

En aquest treball, els centres catalans ocupen 7 cops la primera plaça i 10 la segona en el rànquing per camps de coneixement en el periode 2008-2012, mentre que les universitats madrilenyes només retenen dos primers llocs. Si la classificació és per disciplines, Catalunya es troba 48 cops en una de les tres primeres posicions del pòdium, Madrid 18, la Comunitat Valenciana 17 i Andalusia 14.
Visita tots els rànquings de la pàgina d'Excel·lència

Portes Obertes

A les jornades d'accés a la universitat s'escolta amb freqüència que hi ha alumnes que encara no han après a estudiar. La professora i investigadora de la UOC Modesta Pousada ofereix algunes claus, de gran utilitat en aquesta època de l'any, per combatre aquest dèficit.

Concentrar-se
i conèixer
la prova

Per emmagatzemar informació, diu la psicòloga, abans l'hem de registrar. La millor manera de fer-ho és deixar de banda tota mena de distraccions, ja que "no podem atendre a múltiples fonts d´ínformació o a múltiples tasques simultàniament, sense que se'n ressenti alguna". I afegeix que saber a quin tipus de prova ens haurem d'enfrontar ajuda a superar-la. S'estudia d'una manera diferent per a cada tipus d'examen.

Planificar-se
i relaxar-se


Resulta més efectiu estudiar dues hores diàries durant dues setmanes que vuit hores al dia al llarg de tres dies. Esquemes i anotacions són de gran utilitat. Com mantenir a ratlla l'ansietat. De quina manera? Relaxant-se durant les hores prèvies a la prova, per exemple. Més.
Dates per no oblidar


Dimarts,4.6
Inici de la preinscripció universitària


Divendres,7.6
Finaliza la preinscripció
a CFGS


Dimarts,11.6
Exàmens de selectivitat


Divendres,28.6

RESULTATS DE SELECTIVITAT


Dimecres,3.7
Finalitza la preinscripció universitària


Dijous,11.7

NOTES DE TALL

La Salle obre les portes del campus de BCN
La Salle, el centre intregrat a la Universitat Ramon Llulll (URL) que imparteix set enginyeries TIC i els graus d'Arquitectura, Ciències i Tecnologies de l'Edificació i Direcció d'Empreses, organitza per al proper dissabte, 1 de juny, al llarg de tot el matí, una visita guiada per mostrar les seves instal·lacions del campus de Barcelona. La jornada de portes obertes, que inclou xerrades explicatives sobre l'oferta acadèmica i informació sobre les sortides professionals, comptarà amb la presència d'antics alumnes que parlaran del seu recorregut acadèmic i professional.
                                                                                                                                                                                   
 Segueix-nos
Copyright © Unportal, Tots els drets reservats.

D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona 

Contacta'ns:
info@unportal.net
Dona't de baixa   Modifica les teves dades personals