No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
Un dels esquelets que s'han utilitzat per recollir mostres d'ADN antic a Tarragona.

Per què serveixen les universitats?JORDI CASABELLA
Hi ha poques veus que qüestionin que els pressupostos públics financiïn la construcció d'obres o d'infraestructures que mai ningú, a banda de les empreses que guanyen les adjudicacions, han trobat a faltar. Són molts, però, els que diuen que la universitat és un pou sense fons. Quan un dirigent públic parla de la contribució de la universitat al progrés social sovint sospito que ho està fent per mirar d'estalviar-se diners. Dient-ho creu que ja ha pagat la factura. La desconsideració es vincula sovint a la necessitat de reformes que té la institució.

Més enllà de la contribució de la universitat a la formació de les persones, però, hi ha vida. Les evidències s'amunteguen. Fons europeus, privats o l'entusiasme individual aporten allò que les polítiques d'aparador de suport a la universitat li neguen. La realitat, però, és tossuda.

ELS FONS EUROPEUS. La feliç col·laboració entre dos centres de recerca vinculats a les universitats de Barcelona (UB) i Rovira i Virgili de Tarragona (URV), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, respectivament, ha permès crear recentment el primer banc d'ADN de mostres humanes antigues del món.

L'extracció de material genètic de les dents dels esquelets (se n'han seleccionat 500) de les necròpolis de Tarragona d'entre els segles III i VII possibilitarà saber més coses dels moviments migratoris al Mediterrani, o sigui de nosaltres mateixos, però sobretot ha d'ajudar a combatre la diabetis crònica del tipus II, la més comuna. La informació sobre els factors genètics i ambientals podria resultar cabdal per entendre com el cos es resisteix a la insulina. No és una cosa menor.

Fins ara, només hi havia col·leccions de teixit antic d'animals als museus d'història natural, que s'han utilitzat per conèixer l'evolució de les espècies i la seva diversitat, però de mostres humanes no se n'havien emmagatzemat.

De moment, el biobanc, com s'anomena,  ja pot començar a deixar en préstec als científics de tot el món que ho demanin un total de 76 mostres processades. Un cop més han estat els fons de la Comunitat Europea els que han subministrat el combustible que necessitava el projecte.

ELS FONS PRIVATS. El Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de Reus, emparentat també amb la URV, ha recorregut als fons privats i s'acaba d'endur mig milió de dòlars en un concurs a nivell mundial per fer un estudi que ha de determinar si el consum de suc de taronja natural alleugereix l'hipertensió arterial.

L'ENTUSIASME INDIVIDUAL. Sovintegen les iniciatives individuals, a vegades reflectides en tesis doctorals, com la de l'Oriol Lordan, un investigador de la UPC de Terrassa que acaba de guanyar un premi per demostrar que el tancament de 85 dels 3.700 aeroports que operen al món, per exemple per raons climàtiques, aturaria la meitat del trànsit aèri mundial. Una possible solució passa per augmentar el nombre de hubs o punts de connexió de la xarxa de transport aeri, apunta l'investigador.

La feina que es fa sota el paraigües de  les universitats, o amb la seva complicitat, proporciona a aquesta institució un valor afegit que s'ignora o menysté.
Fragment d'una aula-seminari,
un tret singular del sistema

d'ensenyament de Blanquerna
 

Sessions informatives a les
3 facultats de Blanquerna


Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull (URL), celebra a finals de juny i començaments de juliol una nova jornada de sessions informatives adreçada a les famílies i als estudiants interessats en cursar-hi un grau el curs 2015-2016.

A la Facultat de Ciències de la Salut del carrer Padilla de Barcelona, on s'imparteixen els estudis de Fisioteràpia, Infermeria, Nutrició Humana i Dietètica i Farmàcia (aquests últims s'ofereixen conjuntament amb l'IQS), la sessió se celebrarà el dissabte 27 de juny a les 10,30.

El dimecres següent, 1 de juliol, a partir de les 19 hores, a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport del carrer Císter tindran lloc les sessions corresponents als graus de Psicologia, Educació Infantil, Primària, Logopèdia, CAFE, Llengües Aplicades i Traducció (anglès) i Gestió esportiva.

L'endemà, 2 de juliol, a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals del carrer Valldonzella hi haurà les de Periodisme i Comunicació Corporativa, Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting, Comunicació Audiovisual, i Relacions Internacionals.

No cal confirmar l'assistència.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email