No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
La motxilla cultural que porten des de casa facilita l'èxit educatiu dels estudiants

Finlàndia, amb pares que tinguin estudis superiors, és més a propJORDI CASABELLA
La lliçó inaugural del curs acadèmic 2015 -2016 a la Universitat de Barcelona (UB), que divendres va impartir el catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials Joaquim Prats al voltant dels desafiaments que planteja la crisi en que està immersa l'educació a tot el món, va tornar a posar de manifest la importància que tenen els estudis dels pares en l'èxit educatiu dels fills.


Tot i que no es tracta de cap descobriment, sempre és alliçonador repassar les evidències per evitar que es desdibuixi la realitat. Per això Prats, que ha estat Secretari d'Universitats i Recerca del Govern català, president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu i president de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari, va considerar pertinent recordar que els resultats del sistema educatiu finlandès, que tenim en un altar, tenen molt a veure amb el grau de formació dels ciutadans del país nòrdic.

Per demostrar que el nivell d'estudis de la població adulta determina d'una manera significativa el rendiment dels alumnes de l'ensenyament secundari, Prats va esmentar un valuós estudi, l' Informe de la inclusió social a Espanya publicat el 2009 per l'Institut d'Infància i Món Urbà -on hi són presents l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona i, a banda de la UB, les universitats Autònoma (UAB) i Oberta (UOC)-.

Aquest treball reprodueix una simulació de quins serien els resultats en matemàtiques a les proves PISA dels alumnes de 15 anys si els seus progenitors disposessin del nivell educatiu de les famílies finlandeses. Doncs bé, si fos així, Espanya passaria d'ocupar la posició 24 del rànquing que presideix Finlàndia a la 9, just entre Bèlgica i Dinamarca.

El catedràtic de la UB va reforçar la seva exposició amb dues dades més, extretes del mateix informe: "El 73% de les persones d'entre 25 i 39 anys el pare o la mare de les quals tenia un títol universitari, també tenen un títol universitari, mentre que només un 20% dels quals el pare o la mare no tenia cap titulació, l'ha adquirida".

I encara més: "La proporció de joves d'entre 18 i 24 anys que no estudien i que no tenen una titulació secundària postobligatòria és 5,6 vegades més alta a les llars on el pare té només estudis primaris que a les cases on en té de superiors".

Tot sembla molt evident, veritat. No ho deu ser pas tant quan un expert, que admet haver passat "massa temps observant i participant en el sistema educatiu", torni a dir-ho al paranimf de la UB. Els miracles no existeixen, es construeixen. Igual que la formació superior dels ciutadans de qualsevol país.
Una visita a Ciències

Tornen les visites específiques per
a batxillers al campus de la UAB


L'Escola d'Enginyeria i les facultats de Ciències i Biociències de la Universitat Autònoma (UAB) ja han obert el període d'inscripcions perquè grups de batxillers dels centres educatius puguin fer-hi una visita, des de novembre i fins al maig, i conèixer més d'aprop els graus que s'imparteixen.

La visita acostuma a tenir dues parts. D'una banda, s'ofereix una xerrada sobre les diferències entre les  titulacions de cadascun dels centres, i de l'altra, és possible veure els espais, els laboratoris i les aules. 

A Ciències s'han programat quatre xerrades, en dates diferents (entre els mesos de febrer i abril), al voltant de la feina que es fa en un laboratori d'òptica, un de nanociències i nanotecnologia, un de química i  un de geologia de la universitat.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email