No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
Penélope García i el Dr. Spencer Reid, personatges tots dos de la sèrie Criminal Minds

Criminologia, un grau feminitzatJORDI CASABELLA
El grau de Criminologia, una titulació nova, que fins el curs 2009-2010 havia estat, primer, un títol propi, i, després, una llicenciatura de segon cicle, ha posat arrels en poc temps. L'oferta, repartida entre 6 universitats, s'omple, majoritàriament per dones, que doblen en nombre d'estudiants als homes. 


El curs 2014-2015, 497 dones van demanar cursar el grau de Criminologia a les universitats catalanes en primera preferència, mentre que només ho van fer 252 homes. No hi ha raons científiques que expliquin aquest diferent comportament per sexes, però el coordinador de la titulació a la Universitat Autònoma (UAB), Josep Cid, creu que té a veure amb que "l'interès pels problemes socials que es demana com a perfil adequat per a la titulació s'adiu més amb un conjunt de valors més compartit per les dones".

El grau de Criminologia s'imparteix a les universitats de Barcelona (UB), que ofereix 140 places de primer curs, a la UAB  (70) i a Girona (UdG). Aquestes dues últimes universitats també programen el doble grau de Criminologia + Dret. A la Pompeu (UPF) la titulació es denomina Criminologia i Polítiques Públiques de Prevenció, que també s'ofereix en combinació amb els estudis de Dret. En total, 425 places públiques amb notes de tall que el juliol passat van oscil·lar entre un 7,686 i un 10,624. A banda, les universitats Oberta (UOC) i l'Abat Oliba (UAO) també imparteixen els estudis.

L'AJUT DE LA TELEVISIÓ
Cid reconeix que la gran demanda d'aquesta titulació (també a Europa i als EUA) té en part a veure amb la proliferació de programes de ficció televisiva com Ments Criminals o CSI, tot i que molts dels protagonistes d'aquestes sèries són experts en criminalística (o sigui, en la persecució del delinqüent) i no en criminologia (la prevenció del delicte i el tractament del delinqüent).

Aquesta confusió acaba provocant algunes decepcions. Berta López, que el juny es va graduar a la UAB com a criminòloga, explica que entre els nois de la seva promoció "n'hi havia que s'hi van apuntar perquè volien ser militars o policies, o perquè els agradaven les armes", i que això ha acabat fent que perdessin interès pels estudis.

Pel que fa a l'ocupació dels titulats, tot i que tant a la UB com a la UAB, i segons l'última enquesta de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU), més del 92% dels titulats treballen i el grau figura entre els més ben situats en aspectes com la remuneració i el percentatge de contractes fixos, la percepció que tenen les associacions professionals del sector és que les dificultats per inserir-se laboralment són grans.

UN PERFIL PROFESSIONAL DIFERENT
Cid reconeix que es tracta d'una titulació que, en l'àmbit públic, ha topat durant els últims temps amb les restriccions de contractació derivades de la crisi econòmica. I que, d'altra banda, s'han de vèncer els obstacles relacionats amb el fet que és una professió nova. "Sense cap mena de dubte és la més adequada per treballar a les presons, per exemple, però fins fa molt poc aquest perfil no existia i els llocs de feina ja estan ocupats per un altre tipus de professionals", assenyala. En l'àmbit privat, però, creu que cada cop hi ha més oportunitats per treballar en aspectes com les mesures alternatives a la presó o la inserció.

López corrobora aquesta interpretació. "Si entres a Infojobs a buscar feina trobaràs moltes ofertes per fer de psicòleg, però cap que demani un criminòleg". Aquesta recent titulada, que ha aconseguit treballar en allò que ha estudiat, considera que els graduats han de presentar-se a les ofertes de feina relacionades amb la titulació i explicar que els criminòlegs "són una barreja entre jurista, psicòleg i sociòleg" i que "saben de lleis i d'estadística", cosa que no és gens freqüent. "Oficialment no tenim lloc, ens hem d'explicar", conclou.
El turisme, al centre dels premis

El CETT premia els millors treballs
de recerca en turisme i hoteleria

 

El CETT, el centre adscrit a la Universitat de Barcelona (UB) que ofereix els graus de Turisme, en les especialitats de Direcció Turística i Direcció Hotelera, i de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, ha convocat una nova edició dels premis als millors treballs de recerca de Batxillerat relacionats amb l'àmbit dels estudis que imparteix.

Els tres primers guardonats tindran total o parcialment subvencionats els estudis del primer curs de qualsevol títol i universitat que triïn, i tant els professors-tutors que han supervisat les feines com els seus respectius centres rebran un premi.

Els treballs de recerca han de pertànyer al curs 2015-2016 i es poden presentar fins al 6 de maig del 2016. Al juny es donarà a conèixer el veredicte.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email