No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
Les dones són especialment minoritàries als cicles de la família de Fabricació mecànica

La desigualtat de gènere a l'FP


Només un 4,7% de les matriculades a cicles de Grau Mitjà trien estudis de l'àmbit industrial i tecnològic i un 7,2% de les de Grau Superior

Els nois opten per les famílies de Mecànica; Electricitat; Instal·lació i manteniment; Edificació; Informàtica, i Química en un 58,3% dels casos a Grau Mitjà i en un 48,5% a Grau Superior

Les famílies professionals més feminitzades són les de Sanitat i Serveis socioculturals i a la comunitat, on es concentren més d'un 50% de les estudiants de Formació ProfessionalLa Formació Professional (FP) és l'etapa del itinerari educatiu on més es posen de manifest els estereotips de gènere. Segons les dades del curs 2014-2015, només un 4,7% de les matriculades en un Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) i un 7,2% de les inscrites en un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) van optar per un estudi de l'àmbit industrial i tecnològic. En el cas dels homes, aquests percentatges es van elevar fins el 58,3% i el 48,5%, respectivament.

Dit d'una altra manera: només 29 noies es van matricular en un estudi de la família d'Electricitat i electrònica (el 0,4% del total de les alumnes) enfront d'un 11,1% de nois que van fer aquesta tria (3.861); 43 noies ho van fer a la família d'Instal·lació i manteniment (el 0,2%), mentre que 2.245 nois van escollir algun cicle d'aquesta família (un 6,4%); 29 noies es van matricular a Fabricació mecànica (el 0,1%) versus 1.657 nois (4,8%), i la família de Transport i manteniment de vehicles va ser elegida per un centenar de noies (el 0,5%) i 5.225 nois (el 15%).

Del total de matriculades, sols un 1,4% van optar per un cicle de Química i un 2% per un de la branca d'Informàtica, uns percentatges que estan molt lluny dels registrats a les famílies de Sanitat, amb 7.409 matriculades (el 31,8% de les inscrites a FP van elegir aquesta opció), i de Serveis socioculturals i a la comunitat: 3.755 dones, el 16,1% del total.

Si mirem quines van ser les opcions preferides pels nois aquell mateix curs, els estudis de les famílies industrials i tecnològiques esmentades van representar un 58,3% d'un total de 34.823 matrícules.

SENSE GAIRE CANVIS A CICLE SUPERIOR
La  fotografia a Cicles de Grau Superior no és gaire diferent: de 25.699 dones matriculades el 2014-15, sols el 0,1% ho estaven a Fabricació mecànica; un 0,2% a Transport i manteniment de vehicles; un 0,3% a Instal·lació i manteniment; i un 0,5% a les famílies d'Edificació i obra civil i d'Electricitat i electrònica.

Novament, en els estudis d'Informàtica (2%) i Química (3,6%) aquestes taxes es van enfilar una mica, però res a veure amb el 32,4% de matrícula femenina que va reunir Serveis socioculturals i a la comunitat i el 19,1% de Sanitat.

Per contra, fins a un 48,5% dels 30.694 nois matriculats a FP superior van optar per un cicle industrial o tecnològic. Cosa que evidencia que, en matèria d'equilibri de gènere, almenys a l'FP, queda molta feina per fer.
Una de les sessions de formació
del professorat de Batxillerat
organitzades l'últim curs

Formació especialitzada per a professors de Batxillerat a l'IQS
 

L'Institut Químic de Sarrià (IQS) de la Universitat Ramon Llull (URL) convoca un any més les Jornades IQS per a Professors de Batxillerat amb l'objectiu de proporcionar-los eines d'utilitat en la seva activitat docent.

La primera jornada, dedicada a l'àmbit de la Química, està programada per al dijous 18 de febrer. Sota el títol Noves tecnologies per a la química, la sessió consta de dues conferències i un taller, on, a partir de l'exhibició d'un vídeo, es mostraran experiències per ensenyar química. Les properes jornades es dedicaran a l'àmbit de l'enginyeria, la biotecnologia i la farmàcia, i l'economia i l'empresa.


L'assistència és gratuïta, però previament s'ha d'enviar un mail a comunicacioiqs@iqs.edu. L'activitat permet optar al reconeixement de crèdits de formació per al professorat.
Dues estudiants a l'entrada del
centre, on s'imparteix el grau de
Gestió Turística i Hotelera

 

15.2: Sessió informativa dels estudis
de grau a Turisme Sant Ignasi


El dilluns 15 de febrer, a partir de les 19 hores, es celebrarà a la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi de la Universitat Ramon Llull (URL) una nova sessió informativa del estudis del grau de Gestió Turística i Hotelera, que també s'imparteixen en anglès.

A la sessió es donarà a conèixer el pla d'estudis, les sortides laborals que ofereix el grau, en quins països i empreses es poden fer pràctiques i a quines universitats és possible realitzar una estada d'un semestre acadèmic.

Fins a l'estiu hi ha previstes 5 sessions més: els dies 14 de març, 9 d'abril, 7 maig, 18 de juny i 4 de juliol. A les d'abril, maig i juny –que es faran a les 10,30 del matí– es podrà fer, a continuació, una prova d'admissió. Per assistir-hi es recomana fer una inscripció prèvia
.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email