No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
L'examen de selectivitat es debat entre la desaparició i la reformulació de les proves

Tot el que pot passar
(de moment)
amb la revalectivitat
(revàlida +/- selectivitat)
 

Jordi Casabella
Barcelona


Si es va a unes terceres eleccions o bé el nou Govern del PP que es constitueix en les pròximes setmanes ignora el clam que demana (fins i tot des de les seves pròpies files) que es paralitzi la LOMCE, almenys en tots aquells aspectes en què la llei encara no ha entrat en vigor (categoria en la qual sembla que entrarien les revàlides d'ESO i Batxillerat), el guió ja estarà escrit: abans que finalitzi el mes de novembre apareixerà una ordre ministerial que concretarà les condicions en què s'efectuarà la revàlida de Batxillerat.

Si hi ha revàlida, és probable que el juny vinent el Govern català tregui pit i decideixi no implantar-la, donat que la LOMCE preveu que aquest primer any la revàlida no tingui efectes acadèmics (la llei orgànica ve a dir que es tracta d'una prova pilot)- Però de cara al 2018 (atenció alumnes actuals de primer de Batxillerat) el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) no ha descartat la hipòtesi d'haver de conviure amb la implantació "d'una prova final de Batxillerat amb 7 matèries i el català" (la selectivitat actual en té, a la fase comuna, 5) en compliment d'una eventual norma estatal, com consta en un document de treball de la Junta del CIC de l'abril del 2015. La superació de l'examen serviria, en aquest cas, per obtenir el títol de Batxillerat.

"EL CIC NO HA DESCARTAT LA HIPÒTESI D'HAVER DE CONVIURE AMB LA IMPLANTACIÓ D'UNA PROVA FINAL DE BATXILLERAT AMB 7 MATÈRIES i EL CATALÀ"
 
A banda, el CIC, organisme en el qual estan representats el Govern i les universitats, ja fa temps que s'ha pronunciat per mantenir un sistema coordinat de preinscripció a les universitats públiques com l'actual, on els estudiants que hagin superat la revàlida i no puguin accedir directament als estudis universitaris desitjats amb la nota final de la prova (com passa ara amb els que no en tenen prou amb la qualificació de la fase general de la selectivitat) s'hagin de presentar a unes Proves Específiques d'Admissió a la Universitat (PEAU), acrònim molt semblant al de les actuals PAU. Aquesta prova consistiria en examinar-se de dues matèries relacionades amb la branca de coneixement dels estudis on s'aspira a ingressar.

Si es volgués accedir a un grau de la branca d'Arts i Humanitats, hi hauria la possibilitat d'examinar-se de Dibuix Artístic, Història, Història de l'Art, Literatura Catalana, Literatura Castellana o Llatí, entre d'altres matèries. Per optar als estudis de Ciències o Ciències de la Salut, la tria se situaria entre les matèries de Biologia, Física, Matemàtiques i Química, mentre que a la branca d'Enginyeria i Arquitectura la Biologia es substituiria pel Dibuix Tècnic. Finalment, els aspirants a cursar un grau de Ciències Socials i Jurídiques haurien de decidir entre Economia de l'Empresa, Filosofia, Història i Matemàtiques Aplicades.

Com a novetat, el sistema podria reintroduir la fixació d'una quota de reserva de places a cadascun dels graus per als estudiants provinents de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), com succeïa antigament.

 
"ES PODRIA REINTRODUIR LA FIXACIÓ D'UNA QUOTA DE RESERVA DE PLACES PER A ESTUDIANTS DE CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR"

Canviem d'escenari. Si el nou Govern espanyol es veu obligat en les properes setmanes a assumir que la LOMCE ha de ser reformulada i que les revàlides han de ser enterrades amb les restes del llegat del ministre Wert, llavors la selectivitat del 2017 i del 2018 s'assemblarà a les actuals Proves d'Accés a la Universitat (PAU) com dues gotes d'aigua.

No serà fins al 2019 quan es podrien introduir algunes reformes per adaptar-la als nous temps: tres exàmens de llengua (català, castellà i llengua estrangera) i dos de més estretament relacionats amb la branca d'estudis universitaris que es vulguin cursar, seguint l'esquema de les PEAU. El 60% de la nota d'admissió continuaria sortint de l'expedient de Batxillerat i el 40% de les PAU.

 
"LES FUTURES PAU PODEN CONSISTIR EN 3 EXÀMENS DE LLENGUA (CATALÀ, CASTELLÀ I ANGLÈS) I 2 DE MATÈRIES RELACIONADES AMB EL GRAU QUE ES VOL CURSAR"

I què passaria amb l'actual sistema de matèries que ponderen a les PAU? Doncs que desapareixeria. Com a alternativa, determinats estudis com Medicina, per exemple, podrien exigir que l'aspirant s'examinés de dues assignatures concretes entre les assignades a la branca de Ciències de la Salut i que s'aprovessin amb una qualificació mínima preestablerta.

Les properes setmanes seran determinats per conèixer el resultat de la pugna entre la revàlida y la selectivitat.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email