No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
La Facultat de Lletres de la URV, que oferta Antropologia i Evolució Humana amb la UOC

 

Graus interuniversitaris,
una rara avis

 

Només 12 titulacions entre les prop de 500 que es poden cursar a Catalunya són d'estudis compartits per més d'una universitat
 


UNPORTAL
Mentre que les universitats es disposen, de cara al curs vinent, a estrenar una trentena de nous graus impartits en solitari, les titulacions interuniversitàries, compartides entre dues o més universitats, continuen sent un fet excepcional al sistema català d'educació superior. Entre els prop de 500 graus que es programen, només una dotzena s'oferten de forma conjunta per més d'una universitat.

Les incorporacions dels títols interuniversitaris a la programació es fan amb comptagotes. Un dels últims en afegir-se a la llista ha estat el grau de Bioinformàtica, promogut per les universitats Pompeu Fabra (UPF), Politècnica (UPC) i de Barcelona (UB), que s'imparteix des del 2016, en anglès i a preu privat, des de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI), un centre adscrit a la UPF. La major part de les classes es fan al campus del Mar d'aquesta universitat i al campus Nord de la UPC. La Autònoma (UAB) preveu convertir-se, a partir del curs vinent, en la quarta universitat que participa en la impartició del títol.

Dos anys abans, el 2014, es va inaugurar Ciències Culinàries i Gastronòmiques, uns estudis també a preu privat en els quals participa la UB per partida doble, a través d'un centre adscrit, l'Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme CETT, on s'imparteix majoritàriament el grau, i el campus de l'Alimentació de Torribera de la Facultat de Farmàcia, i que s'ofereixen en aliança amb l'Escola Superior d'Agricultura de la UPC.

APROFITAR SINÈRGIES
La UB també oferta amb la UPC el grau d'Estadística, però el que millor representa la potencialitat que té el model interuniversitari d'aprofitar sinèrgies és el grau d'Estudis Francesos que comparteixen la UB i la UAB i que ha possibilitat que ambdues universitats renunciïn a oferir els seus respectius títols a canvi de distribuir-se les classes, evitant duplicitats en un títol que troba dificultats per captar nous estudiants.

La UAB programa dues titulacions compartides més, Estadística Aplicada amb la UVic-UCC, que permet que durant l'últim any dels estudis es puguin cursar fins a quatre especialitzacions (Economia financera i Estadística aplicada a les ciències de la salut, a Bellaterra; Bioinformàtica i Indústria i tecnologia,  a Vic), i el grau de Medicina que la UPF imparteix al campus del Mar amb participació de professorat de la UAB.

La UPF imparteix, des del 2013, Filosofia, Política i Economia, el grau de la branca de Ciències Socials amb la nota de tall més alta, en associació amb dues universitats de Madrid, la Autònoma (UAM) i la Carlos III (UC3), on els estudiants han de cursar el segon any acadèmic. La UAB, que des dels inicis s'havia plantejat formar part del nucli fundador de la titulació, té previst afegir-s'hi a partir del próxim setembre.

ALIANÇA AMB LA UOC
La Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i la Universitat de Lleida han optat per organitzar titulacions en aliança amb la Universitat Oberta (UOC). Sota aquesta fórmula s'ofereixen Antropologia i Evolució Humana (URV-UOC) i Història, Geografia i Història de l'Art, en el cas de la UdL.

El grau de Gestió i Administració Pública de la UB també s'ofereix amb la UOC, com succeeix amb els estudis de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades i de Logòpedia de la UVic-UCC. En aquest últim cas, el grau s'imparteix de forma conjunta des del campus de la UManresa. Tots aquests graus s'oferten online i, en alguns casos, a través d'una fórmula semipresencial.

Si entre les universitats públiques els títols interuniversitaris son infreqüents, entre les privades encara és més estrany trobar-ne algun. El grau de Farmàcia de l'IQS i Blanquerna n'és l'excepció, tot i que es tracta de dos centres universitaris d'una mateixa universitat, la Ramon Llull (URL).

ACORDS DE DOBLES TITULACIONS
Els acords per oferir dobles titulacions entre universitats catalanes tampoc són habituals. La UdL i la URV programen Arquitectura Tècnica + Arquitectura. Els últims anys han aparegut alguns dobles graus promoguts en associació amb universitats estrangeres. Entres les universitats que han apostat per aquesta via hi ha la UdL i, en l'àmbit privat, la Internacional (UIC) i l'IQS (URL).
Tecnocampus ofereix més de 20
graus i dobles titulacions

 
El Tecnocampus de Mataró impartirà
Enginyeria en Organització Industrial


El Tecnocampus de Mataró, adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), començarà a impartir el curs vinent Enginyeria en Organització Industrial, uns estudis adreçats a estudiants que tinguin interès tant per les enginyeries com per la gestió empresarial dels quals hi ha molt poca oferta al sistema universitari català.

El grau, de quatre anys de durada, pretén formar professionals amb coneixements tecnològics que siguin capaços de planificar, gestionar i tenir cura de la qualitat i la innovació en empreses industrials, és a dir, que disposin d'una visió transversal del procés productiu.

L'itinerari formatiu s'ha dissenyat perquè es pugui accedir al mercat laboral amb unes competències que no requereixin haver de cursar un màster.

L'existència del parc científic i tecnològic del Tecnocampus, on conviuen empreses i incubadores de nous projectes empresarials, ha facilitat l'aparició d'aquesta oferta hibrida, a mig camí entre les propostes de les escoles d'enginyeria i les de negocis.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email